Besparen op de kosten van vloerisolatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Vloerisolatie kosten 2024

De kosten van vloerisolatie liggen gemiddeld rond de €15,- tot €50,- per vierkante meter. Je bespaart gemiddeld €190,- tot €380,- per jaar op je energierekening, waardoor je de investering in ongeveer 5 tot 10 jaar terugverdiend.

Het grootste voordeel van vloerisolatie is dat je geen last meer hebt van optrekkende kou: je hoeft minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Hierdoor gaat je energierekening omlaag! Daarnaast zorgt vloerisolatie er ook voor dat je minder last hebt van optrekkend vocht.

Op deze pagina lees je alles over de vloerisolatie kosten, factoren die deze kosten beïnvloeden, de terugverdientijd en je vindt handige bespaartips.

Vloerisolatie kosten: een overzicht

 • Kosten vloerisolatie per m² zijn gemiddeld €15,- tot €50,-.
 • De vloerisolatie kosten zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals het type woning, de gekozen isolatiemethode, het gewenste isolatiemateriaal en het tarief van het isolatiebedrijf.
 • Met vloerisolatie bespaar je jaarlijks €190,- tot €380,- op je energierekening! De warmte wordt namelijk een stuk beter vastgehouden door het isolatiemateriaal.
 • Vloerisolatie is een investering die zichzelf in gemiddeld 5 tot 10 jaar heeft terugverdiend.
 • Voor het isoleren van je vloer kun je gebruik maken van verschillende subsidies en financiële regelingen bijvoorbeeld: Het verlaagde btw-tarief en de Investering duurzame energie (ISDE).


Vloerisolatie kruipruimte kosten

Vloer isoleren kosten

De kosten voor het isoleren van je vloer liggen rond de €15,- tot €50,- per m2. De prijzen kunnen echter flink verschillen per isolatiebedrijf en daarnaast zijn er nog veel andere factoren die invloed hebben op de prijs van vloerisolatie.

Het isoleren van een appartement van 30 m² kost gemiddeld rond de €900,-. Je bespaart hiermee ongeveer €120,- per jaar. Isoleren van de bovenkant is ook duurder dan het isoleren van de onderkant, omdat de vloer moet worden gesloopt als er via de bovenkant geïsoleerd moet worden.

Hoe groter het vloeroppervlak, hoe hoger de kosten zullen zijn. Een rijtjeshuis heeft gemiddeld een vloeroppervlakte van 45 m². Voor een rijtjeshuis van 45 m² betaal je rond de €1.350,- en bespaar je gemiddeld €190,- per jaar. Voor een 2 onder 1 kapwoning met een oppervlakte van 55 m2 betaal je gemiddeld rond de €1.650,- en bespaar je jaarlijks €200,- op je energierekening.

Voor een vrijstaande woning betaal je het meeste geld. Voor een vrijstaande woning van 70 m2, betaal je gemiddeld rond de €2.100,-, je bespaart jaarlijks rond de €230,- op je energierekening. Hieronder vind je een handig overzicht met de kosten per type woning.

Kosten vloerisolatie 2024

Type woning Oppervlakte Gemiddelde prijs* Besparing vloerisolatie
Appartement 30 m² €900,- €120,-
Rijtjeshuis 45 m² €1.350,- €190,-
2 onder 1 kap 55 m² €1.650,- €200,-
Vrijstaande woning 70 m² €2.100,- €230,-
Vrijstaande woning 120 m² €3.600 €400,-

*Let op: dit zijn gemiddeld prijzen, het zijn dus geen exacte prijzen.

Besparen op de kosten voor vloerisolatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Welke factoren beïnvloeden de prijs van vloer isoleren?

De kosten van vloerisolatie worden door verschillende factoren bepaald. Denk hierbij aan het gekozen isolatiebedrijf en het gekozen isolatiemateriaal. Natuurlijk speelt ook het type woning (de oppervlakte van de vloer) en de isolatiemethode een belangrijke rol. Hieronder lees je meer informatie over deze factoren.

Type woning en oppervlakte van de vloer

Hoe groter de oppervlakte van de vloer is, hoe hoger de totaalprijs zal zijn. Een 2 onder 1 kap woning heeft een gemiddelde oppervlakte van 55 m² en kost rond de €1.650,-. Voor een vrijstaande woning betaal je een stuk meer. Voor een woning met een vloeroppervlakte van 70 m² betaal je rond de €2.100,-. Wel kan het zo zijn dat de prijs per m² bij een grotere oppervlakte lager is. Bij een groter oppervlak kan het isolatiebedrijf namelijk efficiënter met de materialen omgaan, er hoeft minder gesneden geworden waardoor er minder materiaal verloren gaat.

Gekozen isolatiemethode

Het isoleren van de vloer kan op verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om de bovenzijde te isoleren, hiermee verhoog je wel het vloeroppervlak. Andere opties zijn het isoleren vanaf de onderkant of het isoleren van de kruipruimte. Het isoleren van de kruipruimte wordt ook wel bodemisolatie genoemd.

1. Via de onderzijde
Vloerisolatie via de onderzijde van de vloer kan worden aangebracht wanneer de kruipruimte ten minste 50 cm hoog is. Anders kan het isolatiebdrijf niet onder de vloer isoleren. Het isolatiebdrijf brengt de isolatie via de kruipruimte tegen de onderzijde van de vloer aan. Materialen die hier vaak voor worden gebruikt zijn: isolatieplaten, glaswol en PUR-schuimisolatie.

2. Via de bovenzijde
Het is ook mogelijk om vloerisolatie via de bovenkant van de vloer aan te brengen. Dit wordt vaak gedaan in nieuwe woningen of als de vloer opnieuw wordt aangelegd. Wanneer er namelijk via de bovenzijde wordt geïsoleerd moet de bestaande vloer worden verwijderd, anders kan het isolatiebedrijf er niet bij. Na de isolatie moet de vloer dus weer opnieuw worden aangelegd en dit kan een hoop extra kosten met zich mee brengen.

3. Kruipruimte isoleren
Wanneer je een kruipruimte hebt die dieper is dan 50 centimeter kan er ook isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte worden geplaatst. kruipruimte isolatie wordt ook wel bodemisolatie genoemd. De vloerisolatie kruipruimte kosten liggen tussen de €13,- en €45,- per m².

Gewenste isolatiemateriaal + dikte

De kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal waar je voor kiest. Zelf heb je invloed op het materiaal dat wordt gebruikt, hierdoor heb je zelf enigszins invloed op de totaalprijs.

De prijs van het isolatiemateriaal is vaak gebaseerd op de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe lager de isolatie waarde (W/m²K.), hoe beter het materiaal isoleert. Een lagere isolatiewaarde betekent ook dat je meer bespaart op je energierekening. PUR-schuimisolatie heeft een isolatiewaarde van 0,023 W/m²K, hiervoor betaal je gemiddeld €25,- tot €35,- per m². Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten isolatie materiaal.

Prijzen isolatiemateriaal 2024

Soort isolatiemateriaal Toepassing Gemiddelde kosten  per m²* Isolatiewaarde (W/m²KK)
PUR-schuim Bovenzijde vloer €25,- tot €30,- 0,023 W/m²K
Isolatieplaten Bovenzijde vloer €15,- tot €20,- 0,034 W/m²K
Vloerisolatie korrels (EPS) Onderkant van de vloer €20,- tot €25,- 0,034 W/m²K
Steenwol Onderkant van de vloer €5,- tot €20,- 0,032 tot 0,040 W/m²K
Glaswol Onderkant van de vloer €5,- tot €20,- 0,034 W/m²K
Vloerisolatiedekens Onderkant van de vloer €15,- tot €30,- 0,038 W/m²K

*Let op:dit zijn gemiddelde prijzen.

Daarnaast heeft de dikte van de isolatie ook invloed op de prijs, dit wordt ook wel de Rc-waarde genoemd. Kies je voor een materiaal met een lage isolatiewaarde, dan heb je een dikkere isolatielaag nodig om de gewenste waarde te bereiken. Dit betekent meestal een hogere vloerisolatie kosten per m². Een Rc-waarde van 3,5 is voldoende.

Tarief isolatiebedrijf

Het uurtarief van het isolatiebedrijf heeft ook invloed op de totaalprijs. Elke specialist hanteert zijn eigen tarieven, waardoor de kosten kunnen verschillen per isolatiebededrijf. Het gemiddelde uurtarief ligt rond de €35,- tot €45,- per uur.

Subsidies en verlaagde btw-tarief

Subsidies en het verlaagde btw-tarief van 9% hebben een positieve invloed op de totaalprijs van stucwerk. Door gebruik te maken van de beschikbare subsidies en het verlaagde btw-tarief krijg je een deel van je investering terug, waardoor de terugverdientijd omlaag gaat.

Extra kosten

Er zijn tal van keuzes die niet noodzakelijk zijn, maar wel interessant zijn om te overwegen. Je kunt bijvoorbeeld ook vloerverwarming laten plaatsen bij de vloerisolatie, voor vloerverwarming betaal je rond de €750,- per 10 m². Wanneer er van boven wordt geïsoleerd wordt de vloer afgebroken. Het afwerken van de vloer na de isolatie brengt ook weer extra kosten met zich mee.

Wil je een houten vloer laten isoleren? In dit geval moet er meestal een nieuwe vloer op de bestaande vloer worden geplaatst. De kosten voor het isoleren van een houten vloer zijn daarom hoger, omdat er extra werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Het isoleren van een oppervlakte van 30 m2 kost €900,-. Daarna moet er nog nieuwe houten vloer worden aangelegd. Dit kost gemiddeld €128,- per m2. Voor een vloer van 30 m2 betaal je rond de €3.840,-.


Besparen op de kosten van vloerisolatie?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten.
Gratis offertes vergelijken!


Tips om te besparen op vloerisolatie kosten

Het laten plaatsen van een vloerisolatie kan een behoorlijke investering zijn. Wil je besparen op de kosten van vloerisolatie? Dit is zeker mogelijk! Hieronder geven we je een aantal handige tips, waarmee je de kostprijs zo laag mogelijk houdt.

 • Kwantumkorting: regel kwantumkorting. De meeste bedrijven hanteren een lagere prijs per vierkante meter bij grote klussen. Door meerdere onderdelen van je woning te laten isoleren of door de vloer te laten isoleren samen met je buren gaan de kosten per m² omlaag.
 • Locatie isolatiebedrijf: kies een isolatiebedrijf bij jou uit de regio. Zo bespaar je namelijk op de voorrijkosten.
 • Materiaalkeuze: het materiaal bepaalt 35% van de totaalprijs. Ga niet altijd voor het goedkoopste materiaal, omdat iets duurder isolatiemateriaal vaak op lange termijn goedkoper is.
 • Vergelijk gratis offertes: door de prijzen van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken kun je tot wel 40% op de kosten besparen.

Wat is de subsidie op vloerisolatie in 2024?

Het is mogelijk om een subsidie voor vloerisolatie aan te vragen. Met een subsidie vloerisolatie krijg je een deel van je investering weer terug, waardoor de terugverdientijd omlaag gaat. Er zijn verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden aanwezig:

 • Investeringssubsidie duurzame energie en besparing (ISDE): deze subsidie geld voor energiebesparende veranderingen in je woning. Je krijgt hierdoor tot wel 20% van het investeringsbedrag te goed.
 • Gemeentelijke subsidies/provinciale subsidies: soms bieden gemeenten plaatselijke subsidies aan. De hoogte van deze subsidie kan per locatie verschillen.
 • Energiebespaarlening: dit is een lening voor woningeigenaars. Je leent tegen een aantrekkelijke rente en betaalt deze lening binnen 10 jaar terug. Je kunt tot maximaal €27.000,-
 • Verlaagde btw-tarief: wanneer jij je vloer laat isoleren door een erkend isolatiebedrijf kun je gebruik maken van het verlaagde btw-tarief van 9%. Dit btw-tarief is geldig op alle arbeidskosten.

Wist je dat: wanneer je huis is gebouwd tussen 1975 en 1985, dan is er waarschijnlijk nog geen vloerisolatie geplaatst. Bij huizen van voor 1975 is het huis helemaal nog niet geïsoleerd. In beide gevallen is vloerisolatie een mogelijkheid

Wat is de besparing met vloerisolatie?

Met een geïsoleerde vloer hoef je minder te stoken om dezelfde temperatuur in huis te bereiken. De besparing vloerisolatie per m² is jaarlijks ongeveer 7 kubieke meter aardgas, wat je gemiddeld €250,- per jaar oplevert. Een appartement heeft een gemiddelde oppervlakte van 30 m². Als je hier de vloer laat isoleren bespaar je gemiddeld €120,- per jaar.

Een 2 onder 1 kap woning heeft een gemiddelde vloer oppervlakte van 55 m². Met een oppervlakte van 55 m² bespaar je gemiddeld €200,- per jaar en is je terugverdientijd rond de 9 jaar.  Een vrijstaande woning heeft een gemiddelde vloeroppervlakte van 70 m². Met een oppervlakte van 70 m² bespaar je jaarlijks €230,- op je energierekening.

Wat is de terugverdientijd van vloerisolatie?

De kosten van een vloerisolatie verdien je in gemiddeld 5 tot 10 jaar terug. Dit bedrag verdien je terug door de besparing die je doet op je energiekosten. Hoe snel je de investering precies terugverdiend is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals de gasprijs, de buitentemperatuur en je eigen stookgedrag.

De terugverdientijd is ook sterk afhankelijk van factoren als de oppervlakte van je woning en het gekozen isolatiemateriaal. Een isolatiemateriaal met een lage W/m²K waarde zal een minder lange terugverdientijd hebben.

Prijsvoorbeelden van vloerisolatie

Je woont in een rijtjeshuis met een oppervlakte van 45 m². Je hebt er voor gekozen om vloerisolatie te laten aanleggen via de bovenzijde van de vloer met PUR-schuim. De kosten voor PUR-schuimisolatie liggen rond de €1.350,- en je maakt gebruik van de ISDE-subsidie. Je krijgt 20% van de investering terug en betaald dus €1.080,-. Je bespaart €190,- per jaar op je energierekening. Je hebt de investering in 5,7 jaar terugverdient!

Je woont in een vrijstaand huis met een oppervlakte van 70 m². Je hebt er voor gekozen om vloerisolatie te laten aanleggen via de onderzijde van de vloer met vloerisolatiedekens. Je hebt €2.100,- voor de vloerisolatiedekens betaald en je maakt gebruik van de ISDE-subsidie. Dankzij de ISDE-subsidie betaal je dus €1.680,-. Je bespaart gemiddeld €230,- per jaar op je energierekening. Je hebt de investering in 7,3 jaar terugverdient!

Let op: de terugverdientijden in de rekenvoorbeelden zijn gemiddeld. De terugverdientijd kan sterk verschillen per isolatiemateriaal. PUR-scchuimisolatie zal een minder lange terugverdientijd hebben als steenwol door de lagere W/m²K waarde.

Vloer isoleren kosten

Vloer laten isoleren? Vergelijk gratis offertes!

Voor het laten isoleren van je vloer betaal je rond de €15,- tot €50,- per vierkante meter. Door vloerisolatie aan te leggen bespaar je flink op je energierekening. De investering is gemiddeld in 8 tot 10 jaar terugverdientijd. Wil je besparen op de kosten van vloerisolatie? Ga dan op zoek naar een vakman bij jou uit de buurt.

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere (maximaal 5) offertes van isolatiespecialisten bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de totaalkosten! Zit er geen geschikt bedrijf voor je tussen? Geen zorgen, je aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we veelgestelde vragen over vloerisolatie.


De vloerisolatie kosten zijn gemiddeld €15,- tot €50,- per m². Voor een rijtjeshuis van 45m² betaal
je rond de €1.350,-.
Vloerisolatie per vierkante meter kost rond de €15,- tot €50,-.
Je kunt vloerisolatie via boven aanbrengen en via onder (via de kruipruimte). Via boven zal de prijs hoger zijn, doordat de vloer moet worden afgebroken.

Vloerisolatie heeft diverse voordelen: doordat je minder warmte via de vloer verliest, hoef je minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Daarnaast zijn koude voeten verleden tijd en bespaar je op je energierekening! Tot slot verhoogt vloerisolatie de waarde van je woning en heb je minder last van optrekkend vocht.
Isolatiefolie of -kussens, glaswol en PUR-schuim leveren allemaal een goede isolatiewaarde en zijn prima materialen om de vloer mee te isoleren. Denk er wel om dat het verschilt per situatie welk materiaal het best is. Als je kijkt naar de W/m²K waarde is die bij PUR-schuimisolatie het laagst, dit betekent dat dit materiaal het best isoleert.
Het huis kan tot wel 4 graden warmer worden als je vloerisolatie laat aanbrengen. In de zomer kan vloerisolatie er ook voor zorgen dat je vloer koeler aanvoelt.